Image and video hosting by TinyPic




zaterdag 13 februari 2010

eten en drinken

De Belgische eetcultuur ontwikkelde zich in de Bourgondische levenshouding. Het schilderij De Boerenbruiloft van Pieter Bruegel de Oude beeldt dit uit. In het buitenland is de frieten vooral miskend als een Belgische uitvinding (men noemt het vaak "french fries". Streekgerechten die het tot de internationale keuken hebben geschopt zijn Wildgerechten zoals Marcassin (everzwijn), Biche (hert), en terrinnes, Mechelse koekoek of Mechelse Kapoenen, Konijn met pruimen, Mosselen, maar ook Gentse waterzooi en zijn visvariant Ostendaise dragen bij aan de reputatie van de Belgische keuken[32]. Maar recentelijk is het koken met bier dat de Belgische keuken voortstuwt op de internationale scene, de enorme culinaire rijkdom van streekbieren[bron?] en diverse brouwwijzen bieden een rijk palet smaakmaker aan inventieve koks[bron?]. Andere typische Belgische gerechten zijn stoofvlees, paling in 't groen, hutsepot en bloedworst met appelmoes, alsook de enorme variëteit aan charcuterie, koude vleeswaren.

De Belgische keuken is een burgerlijke variant op de Franse keuken. In 2007 waren er twee restaurants met drie Michelinsterren, tien met twee sterren en 89 met één ster.

België heeft meer dan 365 verschillende bieren. Met InBev is de grootste brouwerijgroep ter wereld[33] Belgisch.

België is bekend om zijn chocolade, met name praline ("Belgische bonbons"). Jean Neuhaus vervaardigde in 1912 de eerste praline en zijn merk Neuhaus bestaat nu nog naast onder meer Leonidas en Godiva. In het begin van de XXe eeuw was er vanuit Belgisch Kongo kwalitatief goede aanvoer van cacao en de verwerkingsnijverheid kon zich technisch verfijnen. Het grootste deel (meer dan 90%[bron?]) van de in België geproduceerde chocolade bestaat uit kwaliteitschocolade met cacaoboter zonder toevoeging van andere (plantaardige of dierlijke) vetten. Naast de eerder genoemde chocolatiers, zijn er ook een heleboel artisanale chocolatiers die zeer hoogstaande producten afleveren[bron?], sommige doen enkel chocolade producten (poppetjes en pralines) andere hebben een beperkter productie die zij integreren in de rest van hun aanbod, als bakker-patissier, als restaurateur e.d.m.
Milieu

Het leefmilieu in België staat onder druk door de hoge bevolkingsdichtheid en de menselijke activiteit. Dit komt doordat het land met zijn autosnelwegen een draaischijf is voor Europa (door wegtransport in België zelf of in de omringende landen zoals Duitsland waaronder het Ruhrgebied, Nederland en Frankrijk), door de traditioneel slechte ruimtelijke ordening met als gevolg lintbebouwing, suburbanisatie en versnippering van natuurgebieden.
Waterkwaliteit

Vooral in Antwerpen en Brussel laat de waterkwaliteit[34] in de rivieren te wensen over. Toch is er vooruitgang. De kwaliteit van het Zennewater[35] ten zuiden van Brussel is sinds 2000 aanzienlijk verbeterd (bron: natuurbeschermingsorganisatie Natuurpunt) sinds twee[36] rioolwaterzuiveringsinstallaties[37], Brussel-Noord en Brussel-Zuid, werden geactiveerd nadat België wegens het ontbreken ervan door Europa in gebreke werd gesteld. Voordien was de Zenne in en rond Brussel verworden tot een overwelfde riool en stroomde het afvalwater van de stad Brussel ongezuiverd naar Vlaanderen via de Rupel en de Schelde. De Zenne is de enige rivier die door drie gewesten stroomt en een deel van de problematiek vindt daar zijn oorzaak. Alhoewel de Leie in de jaren 1990 nog sterk vervuild was en nauwelijks vis bevatte, is er nu een positieve kentering waar te nemen. In 2007 kon op alle plaatsen langs de Leie weer vis gevangen worden. Het water in Limburg is na de aanpak van de waterzuivering vaak van goede kwaliteit en in Wallonië is de waterkwaliteit van de Maas nog steeds een heikel punt. Sporadisch komen er industriële vervuiling voor waardoor de drinkwatervoorziening van Antwerpen langs het Albertkanaal in het gedrang is.
.